Assembly (Animism)

Agency

1992-

Ding 002301 (Wing-Nut)

In 1996 maakten Marc Kellman en David Kellman een hoofddeksel van schuim in de vorm van een vleugelmoer [wing nut]. Volgens de Kellmans, beiden toegewijde fans van het ijshockeyteam Detroit Red Wings, liet het hoofddeksel zien dat ze gek [nuts] waren op de “Wings”. Op 9 oktober 1996 vroegen de Kellmans design patent aan voor het ontwerp van het hoofddeksel in United States Patent Office. Op 14 november 1996 registreerden de Kellmans bij het United States Copyright Office een werk met de titel Wing Nut Sculpture. Kellman registreerde ook de woorden “Wing Nut” en “Wing-Nut” als handelsmerk bij de United States Commissioner of Patents and Trademarks.

De Red Wings stonden IBM Corporation en het reclamebureau Ogilvy & Mather toe in verschillende kranten een advertentie te publiceren met een persoon die het hoofddeksel van de Kellmans droeg. Op 9 mei 2000 leidde dit tot een schikking tussen de Kellmans, de Red Wings en andere partijen. De schikking bepaalde dat de Red Wings ermee instemden hun oppositieprocedure bij het Patent and Trademark Office met betrekking tot het handelsmerk “Wing Nut” in te trekken en te stoppen. De Kellmans op hun beurt gaven hun toestemming aan de Red Wings om de handelsmerken “Wing Nut” en “Wing-Nut”voor de ijshockeyclub te gebruiken. Bovendien kregen de Red Wings door de schikking het recht om het hoofddeksel en bijbehorende merchandise met het handelsmerk “Wing Nut” te verkopen, waarbij de Kellmans een percentage van het verkoopbedrag ontvingen. De Red Wings verkochten in de Joe Louis Arena en de Hockeytown-winkels van Red Wings twee versies van een T-shirt met daarop een exacte reproductie van het hoofddeksel van de Kellmans. Eind 2002 en begin 2003 verkocht Coca-Cola Company flesjes cola met de woorden “Be a Wing-Nut!” op het etiket en de woorden en het ontwerp van het hoofddeksel op de dop.

Kellman beweerde dat Coca-Cola en de Red Wings deze reproducties maakten zonder hun instemming of toestemming. Op 12 augustus 2003 vond de rechtszaak Kellman tegen Coca-Cola en Red Wings plaats bij de Amerikaanse arrondissementsrechtbank van Michigan. Rechter O’Meara stelde:

The Red Wings beweren dat ze een licentie hadden om wing nut merchandise te verkopen onder het auteursrecht en het ontwerppatent van de Kellmans. [...] De Red Wings hebben weliswaar een licentie om het handelsmerk “wing nut” te gebruiken, maar niet om het auteursrecht en patent van Kellman te gebruiken. [...] Om met succes een aanklacht wegens inbreuk op auteursrecht in te dienen moet de eiser (1) het eigendom van een geldig auteursrecht bewijzen, en (2) bewijzen dat onderdelen van het werk zijn gekopieerd die origineel zijn. [...] Coca Cola en de Red Wings willen dat deze rechtbank de Wing Nut Sculpture ziet als niet meer dan een driedimensionale afbeelding in schuim van een moer, in wezen dus van iets wat niet origineel is. De Kellmans brengen hier tegenin dat de Wing Nut Sculpture een visuele woordspeling op de naam van de moer is. Zoals de Kellmans uitleggen, verwijst “Wing” naar de Detroit Red Wings, en “Nut” naar een persoon die fanatiek is in zijn of haar toewijding aan iets. Kellman benadrukt dat “Wing Nuts” dus letterlijk fanatieke supporters van de Detroit Red Wings zijn en dat de Wing Nut Sculpture ontworpen was als nieuw soort hoofddeksel van schuim dat het genoemde woordspel op een heel slimme en originele manier tot uitdrukking brengt. In deze fase van de procesvoering zijn we het eens met Kellman. Het argument van Coca Cola en Red Wings dat de Wing Nut Sculpture niet meer is dan een 3D-weergave van een heel gewoon ijzeronderdeel, is te beperkt. De originele elementen die overblijven voor de Wing Nut Sculpture zijn de artistieke expressie van het idee van fanatieke steun voor de Detroit Red Wings, uitgedrukt in een schuimhoofddeksel in de vorm van een vleugelmoer, en de grootte, vorm en proporties daarvan.

De rechtbank besloot dat het hoofddeksel origineel was en auteurrechtelijk beschermd was als kunstwerk, en dat de illustraties op het T-shirt en de frisdrankflesdop in aanzienlijke mate overeenkwamen met het door auteursrecht beschermde hoofddeksel.